GEVANGEN ASIELZOEKERS - HUN VERHAAL

In tegenstelling tot berichten van het ministerie van Justitie eerder deze week zijn asielzoekers die op 18 februari in hongerstaking gingen, nog niet gestopt met hun actie.

"Er bestaat over de duur en de reden van het vastzitten zoveel onduidelijkheid dat de asielzoekers zich genoodzaakt voelen om deze actie te beginnen", aldus een een verklaring van Vluchtelingenorganisatie Prime.

'Proportioneel geweld'
De buitenlanders, die aan de grens zijn geweigerd, waren in de luchtruimte toen ze niet meer terug naar hun cellen wilden. Uiteindelijk zijn ze geboeid "en zonder weerstand" naar de cel teruggebracht. Prime beweert dat bij die actie de gedetineerden hardhandig zijn geboeid en dat een aantal van hen in elkaar is geslagen, maar de woordvoerster van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) ontkent dat. Maar hun belangenbehartiger, Ahmed Pouri, stelt in het Parool: ''Zaterdag vertelde een medewerker van het detentiecentrum mij dat de hulp van een speciaal team is ingeroepen nadat een extern bijstandsteam er niet in was geslaagd de hongerstakers terug in hun cel te krijgen. Dan kun je mij niet wijsmaken dat dat zonder geweld is gegaan. Ik ondersteun al vijftien jaar vluchtelingen in Nederland. Inmiddels weet ik: wie tegenstribbelt, belandt minimaal in de isoleercel.''

Einde hongerstaking
Na vier dagen, zo meldt een woordvoerder van het ministerie van Justitie, is de hongerstaking van de gedetineerden voorbij. De gezondheidstoestand van de asielzoekers werd door een speciaal team, waarin ook een arts zit, tijdens de staking in de gaten gehouden.

Vluchtelingenwerk
VluchtelingenWerk Nederland is verontrust over de situatie van gedetineerde vreemdelingen. De organisatie roept het kabinet op te stoppen met het langdurig opsluiten van asielzoekers. "Vaak is het ontbreken van een geldig paspoort of visum het enige wat ze hebben misdaan. Een situatie die Nederland onwaardig is", aldus directeur Edwin Huizing van VluchtelingenWerk.

En nu?
Zijn de asielzoekers gestopt met de hongerstaking? Zijn ze hardhandig geboeid en in elkaar geslagen of is er inderdaad sprake van 'proportioneel geweld'? In NOVA de versie van vier gevangen genomen asielzoekers.

LATER
Later kan je de uitzending terugvinden op www.novatv.nl - en daarna op www.uitzendinggemist.nl